Comunicat arran de la visita dels prínceps espanyols a Sóller

No tenim rei!

El passat dilluns 6 de d’agost es rebé a Sóller la visita dels prínceps espanyols. Envoltats de periodistes i dels membres de la Guàrdia Reial, arribaren al poble en tren per a tot seguit agafar el tramvia fins al port.

Just en el moment en el que es disposaven a entrar a una de les jardineres del tramvia, els membres de la corona foren rebuts amb crits per part d’una quinzena d’antimonàrquics. Aquests, agrupats al davant de l’estació en menys d’una hora, els proferiren crits com “fora la corona espanyola” i “a Mallorca no sou benvinguts”.

Davant la inesperada protesta, els agents de la Guàrdia Reial de paisà disposats al voltant de l’estació reaccionaren ràpidament. Es posaren al davant d’un dels antimonàrquics, bloquejant-li el pas i proferint crits de “viva los príncipes”, per tal de contrarestar la protesta. Veient com més protestants s’acostaven al tramvia i no desistien en els crits, coaccionaren i menysprearen als manifestants amb insults com “este es un hijo de puta” o “puta”, arribant un dels guàrdies de paisà a aixecar-se el polo, mostrant la pistola que portava al davall, per provar d’intimidar a uns dels antimonàrquics.

L’esbroncada succeí ben al davant les càmeres dels periodistes, els quals filmaren i fotografiaren la protesta. Tot i així, hi hagué un silenci mediàtic generalitzat. Molts dels mitjans de comunicació que feren ressò de l’arribada dels prínceps espanyols a Sóller ometeren la protesta, essent el cas d’IB3 el més barroer, retransmetent una notícia de gairebé dos minuts de durada sobre la visita dels prínceps, fent un flaix “vist no vist” de la protesta. Més notòria és l’omissió pel fet d’ésser la primera protesta contrària a la monarquia que es registra a Sóller en molts d’anys.

Davant la menció, en el seu moment per part d’un mitjà local, del Col·lectiu Albaïna com a organitzador de la protesta, la nostra entitat se n’ha desvinculat. La protesta va ésser convocada mitjançant el boca a boca, de forma ràpida i improvisada, participant-hi persones de diferents col·lectius i àmbits, no pertocant a Albaïna el protagonisme d’aquesta.

Però, tot i la desvinculació formal com a col·lectiu, no tan sols no rebutjam ni els motius ni les formes de la protesta, sinó que hi donam ple suport i aplaudim la ràpida capacitat de resposta del poble de Sóller. És veritat que varis dels participants de la protesta eren membres del Col·lectiu Albaïna, però és que hauria estat una falta de coherència no haver-hi participat.

El Col·lectiu Albaïna ens reivindicam en defensa d’una societat democràtica, on la igualtat entre les persones i la sobirania popular constitueixin dos dels seus pilars bàsics, rebutjant així la presència de la corona espanyola a la nostra vall. Rebutjam la presència d’una institució, successora del franquisme, imposada d’una manera gens democràtica i com s’està provant, corrupte, la qual es troba situada per damunt de la resta de la ciutadania i gaudeix d’uns privilegis anacrònics.

A més, consideram que en la situació actual, el cost de la Casa Reial és un autèntic dispendi que es podria estalviar, dedicant els més de seixanta milions d’euros anuals que tots els ciutadans de l’estat espanyol li paguen via impostos a altres serveis socials molt més necessaris. Com a simple anotació, el manteniment  del Palau de Marivent, costa a l’erari públic un milió set-cents mil euros, que pagam tots els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears,  per aprofitar-lo no arriba a quinze dies a l’any.

Preferiríem que la vall de Sóller fos portada de revistes i diaris gràcies a la visita de gent de mèrit i no de fills de. Fent els segons una publicitat en cap cas gratuïta, ja que és pagada de la butxaca de tots els ciutadans.

Per acabar, mostram el nostre rebuig a les declaracions del batle de Sóller Carlos Simarro aparegudes el 18 d’agost al “Setmanari Sóller”, on afirmava que “cridar als prínceps no és llibertat d’expressió”. Així, encoratjam als sollerics i solleriques a lluitar per una societat socialment igualitària i a sortir al carrer per defensar-ho sempre que sigui necessari, lluny de restar callats, com voldrien els nostres governants actuals.

Col·lectiu Albaïna

22 d’agost del 2012, Sóller

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s