Crònica xerrada: Andalusia en peu de guerra pels drets socials

El passat dia 17 d’octubre el col·lectiu Albaïna organitzà la xerrada “Andalusia en peu de guerra”, que la donaren dos membres del SAT (Sindicato Andaluz de Trabajadores).

Dos membres del SAT, Carlos Ríos i Néstor Salvador, descriviren la desesperada situació econòmica i social que viu Andalusia, fruit de l’espoli dels recursos propis per part dels terratinents (finques desaprofitades fora mans del poble) multinacionals(el 72% de l’oli produït s’exporta a granel i després s’envasa ), la mineria en mans d’empreses angleses i franceses; la industrialització fallida i és ven com a marca dels exportadors) i bancs. Hi ha un atur galopant, ara arriba al 37% de la població treballadora adulta i el 50% de la juvenil, i està provocant una emigració.

Les protestes socials són perseguides i reprimides, hi ha 120 sindicalistes repressaliats, amb acusacions judicials, amb unes sancions absurdes i alguns d’ells a presó, per haver defensat els drets més bàsics de manera pacífica. A Andalusia es passa fam, i cada dia hi ha més gent desnonada de casa seva. El 19% controla el 77% de la riquesa. S’ha estès la lluita contra el sistema financer i bancs, que han tancat l’aixeta al poble.

Varen desmuntar els tòpics interessats que s’han publicitat sobre Andalusia, i feren una síntesi històrica de començament i situació actual del Sindicat, que ara compte amb quaranta mil afiliats. També ens informaren de les accions directes: Ocupacions de finques de terratinents improductives, expropiació d’aliments bàsics de supermercats (Mercadona) on en aquesta acció els 18 militants estan acusats de robatori amb violència, amb penes de 2 a cinc anys de presó, quan tan sols un d’ells va empènyer a una caixera, i el mateix sindicat ho va reprovar, ja que els seus principis són que totes les accions directes siguin pacífiques.

La visió de la problemàtica que viu Andalusia fou exposada i posteriorment s’acaba amb un debat amb el públic assistent, de Sóller, de Bunyola, i d’altres pobles de Mallorca.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s