No a una hipervigilància innecessària a Sóller

Davant la publicació a premsa de l’autorització per part de Delegació de Govern a l’Ajuntament de Sóller per a la col·locació de 22 càmeres de videovigilància a Sóller, concretament als aparcaments públics i a la Gran Via, carrer on es troba el domicili de l’actual batle, Carlos Simarro, des del Col·lectiu Albaïna feim les següents consideracions:

  • No compartim la imatge de perillositat que justifica l’equip de govern com a motiu per a que s’autoritzi la col·locació de les càmeres. Uns episodis aïllats succeïts fa prop de mig any no justifiquen que tot Sóller estigui considerat com a ciutat insegura i perillosa de forma permanent.
  • L’ús de la videovigilància és una intrusió en la vida privada de les persones perquè tothom pot ser gravat a qualsevol hora del dia, però no provoca un augment clar en la seguretat d’aquestes persones.
  • La col·locació de les càmeres crea una atmosfera de por innecessària. La seva utilització és com una violació de la presumpció d’innocència cap als sollerics ja que les càmeres ens consideren a tots possibles delinqüents.
  • Un carrer no es fa més segur si hi ha més càmeres o més policies. El problema de la inseguretat s’ha de resoldre mitjançant la participació ciutadana, l’educació i la prevenció. Trobam que enlloc de fer una gran inversió que les arques de l’Ajuntament no poden assumir i que té un objectiu coaccionador, s’inverteixi en, per exemple, educadors de carrer i de família, els quals varen esser acomiadats perquè no entraven en el pressupost durant l’actual legislatura. Les retallades antisocials i les polítiques autoritàries de l’actual equip de govern, on la participació ciutadana és inexistent, són el principal causant de crispació i malestar a la ciutat.
  • No són una eina eficaç per a la lluita contra la delinqüència. Un document intern del 2009 de la policia metropolitana de Londres, ciutat amb més càmeres de videovigilància per unitat de superfície, assegura que només s’aconsegueix detenir un “delinqüent” per cada mil càmeres instal·lades. En aquest mateix informe, l’Inspector en Cap de la Policia de Londres assegurava que “qualsevol persona pot ser gravada vàries vegades al llarg d’un dia, i la Policia sol tenir bastants expectatives quan deté a algú, però la realitat acaba essent completament distinta. De vegades, inclús les evidències gravades en vídeo no són suficients per a acusar a ningú.”
  • A més, l’anunci de que ara sí hi ha autorització per a la instal·lació de les càmeres de videovigilància sembla dur implícit dues qüestions; d’una banda, que la càmera que va desinstal·lar el Col·lectiu Albaïna el passat mes de setembre, sobre la qual hi ha dues investigacions obertes, una per part dels Jutjats i l’altra per part de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, no disposava de l’autorització pertinent i, d’altra banda, suposaria la següent mentida mantinguda per el batle i la resta de l’equip de govern que es destapa.

Col·lectiu Albaïna

14 de març del 2013, Sóller

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s