La tala dels polls de Juli Ramis

Davant la imminent tala per part de l’Ajuntament de Sóller, a petició dels veïns del carrer, dels polls de l’Avinguda de Juli Ramis, una trentena d’arbres de 25 anys d’edat i dimensions considerables, per a la seva substitució per morers bords, des del Col·lectiu Albaïna feim les següents consideracions:

  • L’Ajuntament no ha estat dispost a fer públics els informes que avalen la tala. Havent-los sol·licitat al regidor de Medi Ambient Joan Ruíz, i tramitant el 4 de març (fa un mes) instàncies sol·licitant-los, no s’ha obtingut resposta. No tan sols això, sinó que en el plenari del passat 2 d’abril, el batle Carlos Simarro reiterà la manca de voluntat de fer-los públics.

  • Aquesta tala suposa un perillós precedent. Si l’Ajuntament procedeix a la tala dels arbres degut a les queixes dels veïns, els veïns dels altres carrers podran demanar el mateix i l’Ajuntament ho hauria de fer. I, si no fos així, suposaria un nou cas de política a la carta per part del Partit Popular. Incloent la pèrdua important del patrimoni arbori públic que suposaria, sumant-hi una gran despesa econòmica.

  • A més, en el cas de que la problemàtica estigui justificada, no és necessària la tala de tots els arbres del carrer. El poll o pollancre és una espècie dioica, és a dir, els gàmetes masculins i femenins es troben en individus separats, produint només els individus femenins la borra o pelussa. D’aquesta manera es podrien mantenir els individus masculins i només caldria substituir els individus femenins per masculins, conservant així l’aspecte del carrer.

  • Al contrari del que es vol fer creure, la tala i substitució dels arbres tendrà un cert cost per a les arques de l’Ajuntament. Tot i que el cost dels nous arbres l’assumeix un veïnat del carrer, a canvi de quedar-se amb la llenya dels polls, la tala, l’eliminació de les soques, la reparació de l’asfaltat i voreres danyades per la substitució i el transport i plantació dels nous arbres tendrà un cost considerable. En una pregunta referida al batle Carlos Simarro en el darrer plenari per part del Col·lectiu Albaïna, se li demanà quin seria el cost aproximat per a l’Ajuntament. Contràriament a l’argument llargament utilitzat dels problemes econòmics del municipi per a fer continues retallades i augments d’imposts i taxes, el batle afirmà que “el cost que suposi (la tala) és el de menys”.

  • Moltes de les espècies d’arbres que hi ha als carrers produeixen algun tipus de molèstia, les moreres i els til·lers fan brutor, els plàtans d’ombra, oliveres i polls provoquen al·lèrgia, etc. S’ha d’aprendre a conviure amb aquests, ja que formen part de la fisonomia del poble. El poll o pollancre és una espècie molt ben adaptada i que conforma part del paisatge de la vall, essent-ne un exemple les diferents agrupacions de polls que figuren al Catàleg de Patrimoni de Sóller com a Béns d’Interès Paisatgístic.

Per tot això, demanam la suspensió de les tasques de tala i substitució dels arbres de Juli Ramis, entenent que primer hi ha d’haver un exercici de transparència, complint amb el quart principi del “Codi de Bon Govern Local”. Entenem la problemàtica que poden estar causant els arbres, però els informes han d’estar sobradament justificats i s’han de fer públics, ja que en cas contrari pot provocar el perillós precedent que veïns de multitud de carrers sol·licitin el mateix. Fins que no es faci, des del Col·lectiu Albaïna mostram la nostra oposició a la tala.

Col·lectiu Albaïna

5 d’abril de 2013, Sóller

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s