La denúncia de la càmera oculta segueix endavant

Imagen 1

La denúncia de la càmera oculta a l’AEPD cap a l’Ajuntament de Sóller feta pel Col·lectiu Albaïna fa prop d’un any segueix endavant. El 17 de setembre el Director de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades va dictar l’inici d’un procediment de declaració d’infracció d’administracions públiques a l’Ajuntament de Sóller per la presumpte infracció dels articles 5 i 6.1 de la Llei Orgànica de Protecció de Dades. Això significa que l’Ajuntament de Sóller hauria comès, tal com dicta la LOPD, una infracció lleu per “incompliment del deure d’informació respecte al tractament de les seves dades de caràcter personal quan les dades siguin recabades pel propi interessat” i una altra infracció greu per “tractar dades de caràcter personal sense demanar el consentiment de les persones afectades, quan el mateix sigui necessari conforme al dispost en aquesta Llei i les seves disposicions de desenvolupament”, en cas que la sentència sigui ferma.

Un cas ple de mentides

El setembre del 2012 el Col·lectiu Albaïna convocava una roda de premsa a l’aparcament de la Plaça dels Estiradors per tal de fer públic la troballa, insòlita, d’una càmera oculta de petites dimensions camuflada dins d’una caixa elèctrica. Pocs minuts després que un membre d’Albaïna desmuntés la càmera, es personaren al lloc una patrulla de la Policia Local dient que havien rebut un avís de què “algú manipulava una càmera”, rectificant immediatament per “manipulant una màquina d’O.R.A” quan se’ls demanà a quina càmera es referien. Immediatament després, arribaren el cap de la Policia Local i el gerent de l’empresa pública Sóller 2010, manant el primer la identificació de tots els presents, inclosos periodistes, i instant als membres del Col·lectiu Albaïna presents a entregar la càmera a la Policia Local, tot negant alhora el coneixement previ de l’existència de la càmera a l’aparcament. Tot i així, des d’Albaïna es decidí posar-la a disposició dels jutjats, fent-la arribar a la Guàrdia Civil. Entre aquest dia fins a l’arribada aquest mes de la carta de l’AEPD, hi ha hagut un cúmul de declaracions de les autoritats a diversos mitjans de comunicació en què hi han abundat (per no dir que només hi ha hagut) contradiccions i, per tant, mentides.

A més de la desvinculació inicial per part del cap de la Policia Local i del gerent de Sóller 2010, a tot això s’hi suma immediatament el Batlle de Sóller, Carlos Simarro, qui, durant quinze dies anuncià a qui li demanava, arribant inclús a declarar-ho en una entrevista a la televisió, que ni l’Ajuntament, ni la Policia, ni Sóller 2010 tenien res a veure amb la instal·lació d’aquella càmera. Però, passats aquests quinze dies, les seves declaracions prengueren un gir radical. Convocà una roda de premsa, sense la possibilitat que cap mitjà de comunicació fes preguntes per responsabilitzar-se ell mateix de la col·locació de la càmera, al·legant que s’estava fent una investigació secreta que “la intromissió del Col·lectiu Albaïna havia interromput”. Però, sorprenentment, al plenari que es produí un dia després,, quan l’oposició a través d’una moció li demanà més informació sobre aquesta investigació, digué que no podia revelar-ne res perquè encara estava oberta. A més, al mateix plenari assegurà que la càmera estava col·locada legalment, encara que no volgué (o no pogué) mostrar cap tipus de document que ho demostrés. Per culminar aquesta gran actuació que feu al plenari, digué que no sabia res de la misteriosa càmera que hi havia a Gran Via, que, justament, havia filmat els incidents que involucraren el seu cotxe poques setmanes abans. Així mateix, tal i com es pot veure en les declaracions de la Policia Local a l’AEPD sobre el cas, aquesta acabà de fermar-ho tot dient que hi havia un cartell que assenyalava l’emplaçament de la càmera instal·lada a l’aparcament dels Estiradors, tenint coneixement des del Col·lectiu Albaïna que dit cartell mai va estar penjat allà.

Mapa de càmeres de Sóller

Creim que la hipervigilància no és, ni de bon tros, la millor manera de garantir la seguretat dels sollerics, sinó més aviat una eina de control social i de violació de la intimitat de les persones que té la finalitat de criminalitzar i dissuadir enlloc del que hauria de ser la prioritat, educar. Així doncs, des del Col·lectiu Albaïna feim públic a la xarxa, a l’abast de tothom, un mapa de Sóller on es mostra la localització de diferents càmeres situades als carrers del municipi que no seguirien les obligacions que dicta la LOPD, en la majoria de casos per no estar anunciades mitjançant un cartell homologat.

A aquest mapa, el qual es pot consultar a cameressoller.byethost17.com, s’adjunten també fotografies amb el lloc exacte on es troben situades i amb el camp de visió d’aquestes.

Col·lectiu Albaïna

25 de setembre de 2013, Sóller

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s