S’’organitzen protestes contra la pujada de l’’IBI a Sóller

2013-10-10 20.01.38

El Teatre Victòria es va omplir el passat dijous 10 d’octubre amb motiu de l’assemblea per tractar la pujada de l’Impost de Béns Immobles convocada per la Plataforma per una Valoració Cadastral Justa de Sóller i el Col·lectiu Albaïna. L’èxit participatiu posà de manifest el sentiment, compartit per la major part de la ciutadania, de profunda preocupació envers la pujada de l’Impost de Béns Immobles.

Al llarg de l’explicació i, després de contextualitzar la situació actual i presentar una sèrie de gràfics i dades comparades, els assistents varen poder constatar que els sollerics estan pagant un dels IBIs més cars de les Balears. Així mateix, es va posar de relleu que molta gent no podrà assumir aquest pagament, que ofega la gent major que disposa de rendes insuficients i impossibilita al jovent l’adquisició d’habitacles. Degut a la revisió cadastral de l’any 2011, totalment desmesurada i amb preus de la bombolla immobiliària, la revalorització mitjana dels béns immobles urbans va ser del 275%. En canvi, el tipus d’IBI només s’ha baixat del 0,95% al 0,85%. Això es tradueix en que si no es davalla el tipus d’IBI per sota del 0,85%, una família que pagava 1.000€ d’IBI l’any 2011, arribarà a pagar 2.460€ anuals, mitjançant amb un increment progressiu del 10%, l’any 2021. A la zona rústica la revalorització va ser encara més escandalosa: més del 3900% d’augment. I, en aquest cas, la pujada no és gradual, sinó immediata, fent-se efectiva ja l’any passat.

La revisió cadastral, concebuda en el seu moment per a detectar nous habitatges, tan sols es va traduir en un increment de 190 rebuts més, una xifra inferior al 2%. El que sí que ha aconseguit la revisió és incrementar la recaptació -inferior als 3 milions d’euros al 2011, i que superarà, si ningú no hi posa remei, els 8 milions d’euros el 2021. És incomprensible que un habitatge de les mateixes característiques de superfície, tipologia o antiguitat pagui més IBI a la Plaça de Sóller que a la Plaça d’Espanya de Palma; o que un apartament d’Es Través pagui més que un altre al Passeig Marítim de Palma; i fins i tot que una casa situada a la zona d’Horts i Tarongers pagui més que una altra a la urbanització de luxe de Son Vida. A més, s’ha de tenir en compte que la pujada cadastral ja afecta a altres imposts com poden ser transmissions, plusvàlues o IRPF de segons habitatges, sumat a que l’Ajuntament no podrà demanar una nova revisió cadastral fins l’any 2016.

Segons dades del Cadastre, amb una taxa actual del 0,85% d’IBI urbà, tan sols Formentera i Consell tenen uns tipus superior al de Sóller a totes les Illes Balears. La taxa a rústica a Sóller -del 0,90%- és la més alta de les Balears. Sumat a això, cal recordar que l’estat ha afegit un 0,04% d’increment d’IBI (fins al 0,89%) per al 50% dels immobles mes cars de les localitats.

Per tal de canalitzar la indignació regnant a la vall, es va decidir d’engegar una campanya de recollida massiva d’instàncies demanant la rebaixa del tipus impositiu del 0,85% al 0,55%, tal i com s’ha fet al municipi més proper, Fornalutx. Aquestes instàncies es recolliran a les paradetes que es muntaran a Plaça els dissabtes 12 i 19, per tal de fer una entrega conjunta el dilluns 21. Així mateix, es va impulsar la protesta ciutadana, que ha derivat en la convocatòria d’una casserolada multitudinària per al proper dissabte dia 26 a les 12h a la Plaça de la Constitució. L’objectiu marcat és el de forçar la convocatòria d’un ple extraordinari en el qual s’aprovi la rebaixa al 0.55% ja per al 2014. En aquest sentit, membres de dos partits de l’oposició varen mostrar la voluntat de convocar-lo durant l’assemblea, pel que és bastant probable que el plenari extraordinari es realitzi dins el mes d’octubre.

D’aquesta manera, el poble es mobilitza davant l’actitud despòtica del consistori i en contra de la sagnia impositiva i la mala gestió dels ingressos de les arques municipals, que totes les butxaques han d’assumir impotentment.

Plataforma per a una Valoració Cadastral Justa a Sóller i Col·lectiu Albaïna

11 d’octubre del 2013, Sóller

2013-10-10 20.06.25

Descarregau-vos la instància aquí:

Instància rebaixa IBI 0.55

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s