Fundació Miró Pastor i l’exclusió social a Sóller

El Col·lectiu Albaïna volem denunciar que arrel d’una denúncia i demanda d’ajuda per part d’una persona en situació precària, vàrem començar una investigació que ha durat 10 mesos.

La Fundació benèfica Miró Pastor és una entitat privada i no hauríem dut a terme la investigació si no fos perquè de seguida ens adonarem que està estretament relacionada amb els serveis socials de l’Ajuntament i de que s’estan emprant recursos públics.

Hem recopilat informació i documentació durant aquests 10 mesos que demostra les irregularitats i possibles il·legalitats que es cometen, com les següents:

– No complir els Estatuts de la Fundació.

– Tenir, presumptament, personal en situació irregular.

– Tenir unes despeses de personal que no es corresponen amb el sou d’una treballadora familiar que la Fundació reconeix com el seu únic personal.

– Tenir un patrimoni improductiu que creim que no dona cap benefici a la Fundació.

– Incomplir, presumptament la Llei de incompatibilitat de funcionaris públics.

Son només alguns exemples, però hi ha altres coses:

Coneixem des de fa mesos l’existència dels infrahabitatges que la Fundació deixa a algunes persones sense sostre perquè no estiguin al carrer com un fet de caritat, però pensam que, ja que tenen altres cases buides, no és caritat, és injustícia i una estafa en tota regla, no només a les beneficiàries en qüestió, sinó a tot el poble solleric, en estar emprant recursos públics. Aquestes persones estan a aquests infrahabitatges perquè les cases que suposadament són per a aquests casos són llogades a preu de mercat, i els qui realment haurien d’accedir als habitatges en propietat de la Fundació no poden pagar els lloguers.

El Col·lectiu no ha denunciat abans aquest fet per no perjudicar més als “beneficiaris” però, vist el comportament de la Fundació benèfica i que ha donat de termini fins el 31 de gener per abandonar la cotxeria als implicats en l’incident de fa 15 dies i aquestes persones quedaran al carrer igualment, ens hem decidit a parlar-ne, després d’intentar tenir una reunió amb la Junta de la Fundació sense haver-ho aconseguit. El darrer intent va ser divendres passat mitjançant una entrevista amb el regidor de Serveis Socials. Ell es va posar en contacte amb un representant de la Fundació i per primera vegada vàrem tenir una resposta clara: No es pensen reunir amb nosaltres, no tenen per que fer-ho i no ho faran.

Volem remarcar que d’aquest i altres temes només hem pogut parlar-ne amb un dels Patrons de la Fundació, el Cap de Negociat de Serveis Socials de l’Ajuntament.

Amb ell vàrem parlar també d’un altre cas que va tenir lloc aquest estiu quan la Fundació va iniciar als Jutjats el desnonament d’un “beneficiari” d’una caseta de 30 m2 per un deute acumulat per no poder pagar, per diversos motius, la totalitat del lloguer de 300 € mensuals.

Amb la mediació de la PAH de Sóller i el Col·lectiu es va aconseguir aturar el desnonament, una rebaixa del lloguer i del deute. Es va intentar aconseguir un ajut de la Creu Roja per pagar el deute a canvi de la renovació del contracte que acaba el juliol de l’any que ve. La Fundació s’hi va negar i ja ha anunciat que no renovarà el contracte creant un gran problema al afectat que té una minusvalia i necessita una casa adaptada i a Sóller no n’hi ha. També necessita un lloguer que pugui pagar ja que només té una pensió d’invalidesa.

Arrel dels fets de fa 15 dies que afectaren a n’en David i a una altra persona, el regidor de serveis socials, Antoni Arbona, va fer unes declaracions a premsa on diu que desconeixia la existència dels infrahabitatges i del cas d’aquestes dues persones. Podria ser cert, encara que això demostraria la seva poca implicació en la seva feina.

Que digui que la Fundació te un assistent social propi i que els expedients no passen per serveis socials de l’Ajuntament és clarament un intent de no assumir responsabilitats. Sap que no es així. Ho sap i sabem que ho sap per que nosaltres li vàrem fer saber que no ens pareixia correcte el lligam, presumptament il·legal, entre la Fundació benefica Miró Pastor i els Serveis Socials de l’Ajuntament. Ell no va negar en cap moment “aquesta estreta col·laboració”.

Per això, el Col·lectiu Albaïna demanam:

  • Una solució per David Salvador: Un habitatge digne a Sóller.

  • La renovació del contracte de lloguer per l’altre afectat.

  • Transparència amb la gestió de la Fundació Miró Pastor i en la seva relació amb els Serveis Socials de l’Ajuntament.

  • Que les oficines de serveis socials quedin al lloc que ocupen ara, per preservar la intimitat dels usuaris.

  • Que els 50.000 € que suposadament costaria el trasllat es dediquin a la prestació de serveis socials.

Es destapen les males pràctiques d’una fundació “benèfica” a Sóller

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s