Fan una còpia de La Pietat, de Josep Llimona, enlloc de restaurar-la

Fan una còpia de La Pietat, de Josep Llimona, enlloc de restaurar-la

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fa un any es retirà, per part dels propietaris, el conjunt escultòric La Pietat, de l’escultor modernista Josep Llimona, situat a la sepultura número 249 del cementeri de Sóller. La retirada d’aquest conjunt del seu emplaçament, que forma part del Catàleg de béns patrimonials de Sóller, baix la premissa de restaurar-la, es va fer ja sense el preceptiu permís d’una comissió de patrimoni, tal i com denuncià ARCA en el seu moment. Com a resposta, l’Ajuntament assegurà haver concedit una llicència d’obra menor; no solucionant tampoc així la irregularitat de la seva retirada. I, mentre l’Ajuntament reconeix no haver fet un seguiment de l’escultura, desconeixent el seu nou emplaçament, al llarg d’aquest any nombrosos escrits per part d’associacions i persones a títol individual de la vall han demanat el retorn de La Pietat al cementeri.

Passat aquest any, i caducada la llicència d’obra menor, 25 pregoners de Sóller demanen en una carta al propietari, també pregoner, el retorn de l’escultura al cementeri, gest que el Col·lectiu Albaïna volem felicitar i agrair. Arran d’aquesta passa feta pels pregoners, l’Ajuntament assegura, mitjançant el regidor d’Urbanisme Gabriel Darder, que “d’aquí a un mes o un mes i mig” es recol·locarà l’escultura, i dóna a conèixer que els propietaris els van fer saber que el conjunt escultòric “es troba en la seva darrera fase de restauració”, segons es recull a l’edició digital de l’AraBalears del 24/01/2014. Declaracions que confirmà el mateix batle Carlos Simarro ahir, 4 de febrer, quan se li demanà en el torn de precs i suggeriments del ple ordinari.

En contraposició a les declaracions oficials, i arran d’unes fotografies que se’ns ha facilitat, el Col·lectiu Albaïna volem posar en coneixement de la ciutadania que:

  • El conjunt escultòric es troba actualment a una nau situada entre Pollença i el Port de Pollença.

  • La Pietat no es troba ni tan sols en la seva fase inicial de restauració. Per aquest motiu, creim que molt difícilment d’aquí a dos mesos pugui estar restaurada i col·locada de nou al seu emplaçament original, el cementeri.

  • Tot i que l’excusa de la seva retirada en fos la restauració, el que s’està fent és una còpia d’aquest conjunt escultòric.

Per tot això, des del Col·lectiu Albaïna demanam una explicació, tant al propietari del conjunt escultòric com a l’Ajuntament, sobre l’“omissió”, al nostre parer greu, de que s’està fent una còpia i no una restauració. A més, denunciam la passivitat i inacció de l’Ajuntament de Sóller pel que fa a la protecció i control del patrimoni solleric. Finalment, reiteram la demanda de retorn de La Pietat al cementeri de Sóller, afegint que en qualsevol cas ha d’ésser l’original, i no la còpia.

Col·lectiu Albaïna

5 de febrer del 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s