La Pietat: l’intent de legitimar un frau

La Pietat: l’intent de legitimar un frau

 

El cas del conjunt escultòric de La Pietat, obra del modernista Josep Llimona, segueix embolicant-se en clarobscurs i mentides. Es retira, fa més d’un any, de forma irregular del cementeri de Sóller baix l’excusa de la seva restauració, sense moviments per part de l’Ajuntament per a vetllar per l’element patrimonial. Al llarg de tot aquest any, Carlos Simarro i el seu equip de govern defensen reiterades vegades que l’escultura s’està restaurant i que la seva voluntat és que aquesta torni al seu emplaçament original. Ara bé, fa més d’un mes el Col·lectiu Albaïna destapàvem com la suposada restauració no era més que una falsedat, mostrant unes fotografies on s’aprecia clarament que se n’està fent una còpia. Aquest fet, que es traduí en la indignació de bona part dels sollerics, obrien la porta a tot un seguit de suposicions que, com s’està demostrant, no ho eren tant.

Ni abans ni després d’aquest fet, l’amo de l’escultura ha donat la cara. No li fa falta, ho estan fent, amb una col·laboració impagable, els seus portaveus a l’Ajuntament. A hores d’ara, després d’una reunió de l’Ajuntament amb un representant de la propietat, sembla esser que l’objectiu ha canviat. Es parla, per primera vegada de manera seriosa i oberta, de “la possibilitat” de col·locar la còpia a la sepultura, baix l’excusa de “protegir l’original de les condicions meteorològiques”.

Davant aquest “sobtat” canvi de parer, des del Col·lectiu Albaïna volem dir que:

  • Les escultures funeràries, sempre que no estiguin a l’interior d’un panteó, estan lògicament sotmeses a les inclemències meteorològiques. En el cas de La Pietat, fa gairebé un segle que hi és. No s’entén que, sobtadament, el propietari tengui tant d’interès en protegir l’escultura original, quan no el va tenir en autoritzar una “neteja” amb arena a pressió del conjunt escultòric; procediment contrari a la conservació del monument, ja que desgasta i fa malbé el marbre. Tampoc es va preocupar tant quan, ja fa anys, i per motius desconeguts, La Pietat va patir la decapitació d’una de les figures, i es va aferrar, de forma incorrecta, amb adhesius convencionals que han deixat petjades a bona part de la figura.

  • Ens avergonyeix que el propietari, lluny de donar la cara i demanar disculpes, posi sobre la taula la “suggerència” de col·locar la còpia al cementeri. Amb aquesta successió dels fets, no gens casual, es fa evident que aquesta s’ha estat fent amb la intenció de substituir l’original ja des del començament. Com s’explica sinó que aquesta es tragués del cementeri d’amagat i amb mentides?

  • Malgrat que l’escultura sigui propietat privada, és patrimoni catalogat i no hi ha cap document que autoritzi l’anar i venir d’aquesta. Per tant, demanam, una vegada més, que La Pietat torni immediatament al seu lloc, a la sepultura 249 del cementeri de Sóller. Sinó, on haurem d’anar a contemplar l’original? A un museu de Mallorca? A un museu fora de Mallorca? A un altre cementeri? O bé es vol vendre per tenir-la a un jardí privat?

Col·lectiu Albaïna

12 de març 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s