Sobre les denúncies anònimes a la web de la Policia Local

Sobre les denúncies anònimes a la web de la Policia Local

Segons hem vist a la premsa local, el cos de policia solleric ha posat en marxa en la seva pàgina web un formulari d’enviament de denúncies en el qual la identitat del denunciant queda en l’anonimat, fet que ens desperta algunes preguntes i també algunes reflexions.

Per què el denunciant ha de romandre a l’anonimat? La policia és un cos que hauria de ser de fiar; si el denunciant no té la seguretatde donar la seva identitat a la policia, per què hauria de confiar en què la policia resolgués el seu problema? 

No entenem quin tipus de denúncia espera la policia que arribi a aquesta web. Denunciar el veí perquè no fa les coses bé? O tal vegada denunciar-lo perquè me molesta i així puc causar-li un problema? Creiem que fomentar les denúncies anònimes pot portar el malestar entre els ciutadans i que els problemes s’han de poder resoldre parlant amb les diferents parts, malgrat en casos extrems i justificats sigui necessari recórrer a la denúncia, tot essent conscient sempre de qui denuncia i qui és denunciat. Pensam, per això, que la denúncia gratuïta serà una pèrdua de temps, tant pels denunciats com pels agents.

D’altra banda, entenem que les dades enviades a aquesta web són sensibles i que, en el cas que el denunciant no sigui anònim, aquestes dades són igualment privades. Tanmateix, el formulari d’enviament ni tan sols empra el protocol HTTPS, segons el qual les dades s’envien xifrades. D’aquesta manera, qualsevol persona que enviï la denúncia des d’un ordinador en una xarxa compartida (feina, biblioteca, etc.) pot ser espiat fàcilment per algú altre. Si només amb un cop d’ull ja observam l’absència tan bàsica i essencial de l’HTTPS, no és d’estranyar que dubtem de la qualitat tècnica de la web. Compleix la pàgina web amb les mesures de seguretat necessàries per garantir l’anonimat que tant promet? Compleix amb la regulació de la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD)? S’ha auditat la plataforma per demostrar que és segura?

Per acabar voldríem recordar que Felip Puig, exconseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, ja li va fer ganes jugar a fer pàgines web on els ciutadans podien fer denúncies o delacions amb l’objectiu d’identificar manifestants violents en el 29-M. Un dels arguments que s’empraven en la seva contra, per ésser una potencial eina repressiva, era que un agent del cos policial podia enviar una denúncia “anònima” a la plataforma i el cos ja tendria l’excusa per obrir la investigació. Poc després de la seva posada en marxa, la web va ser clausurada per evitar l’allau de problemes jurídics que presentà.

Des del Col·lectiu Albaïna valoram positivament l’esforç realitzat per la Policia Local per tenir informada la ciutadania a través de la seva pàgina web i de les xarxes socials. Tot i així, pels motius exposats, demanam la retirada del formulari de denúncies anònimes.

Col·lectiu Albaïna

26 de març del 2014, Sóller

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s