Escrit Comissió IBI-Sóller al Consistori de 7/4/2014

encartellada-ibi-comercosSóller, 7 d’abril de 2014

Benvolgut Consistori

Està bé, si, està molt bé la idea de dedicar una rotonda al taronger. Es tracta a la fi d’un reconeixement a gran part del paisatge únic que encara gaudim. Diem encara, no per que de cop i volta pensem deixar de gaudir-lo, si no per que, si ningú se n’ocupa, pot ser si que ho deixarem de fer i no per voluntat, més aviat passarà sense que ens n’adonem. De la mateixa manera que no ens n’adonem que resulta molt còmode presumir de Vall dels Tarongers i “vendre” un paisatge del qual se n’ocupen els altres.

Excepte aquells que son molt rics, que tampoc son tants, la resta ho han de fer això amb prou esforç i sovint rebent pals a les rodes per part d’una Administració que es pensa que tenir un hort sols és cosa de gent amb molts de doblers, quan la veritat és que en la majoria de casos és cosa de gent feinera, que manté el paisatge que tots gaudim i del qual son altres els que en treuen el profit econòmic. I si no….. mireu que passa amb el turisme, avui per avui la nostra gran font d’ingressos. Qui se’n du els guanys?, de cap manera l’hortolà.

L’hortolà com a tal gairebé ha desaparegut, pot ser en poc temps haurà de ser una espècie a protegir, però a dia d’avui senzillament és ignorat o fins i tot perjudicat . Salvant, no ho negarem, uns quants rics, a l’hort hi queden aquells que els tenen per herència familiar o que estan abastament sonats per a haver-ne comprat un i en general son gent que s’està guanyant les sopes amb altres feines, però que en els seus moments d’oci té cura del “jardinet de tots”.

Afortunadament encara ens en queden de trabucats d’aquests que els agrada fer feina al camp, d’aquests que “fan esport” treballant la terra, d’aquests que per a poder gaudir la seva estranya afició, enlloc de rebre ajudes, cada vegada paguen més impostos. Que voleu, hi ha gent per tot, i en aquest cas per sort per a la Vall dels Tarongers.

Aquests espècimens, que amb tantes dificultats treballen pel gust de treballar, pot ser s’ho haurien de fer mirar. Haurien d’analitzar si els val la pena ocupar-se del nostre paisatge, sols a canvi de menjar un parell de paners de taronges i posar llimona a l’arròs, amb la sola avantatge d’estirar el fruit de l’arbre quasi el mateix moment d’emprar-lo. Pot ser els valdria més creure’s, com molta de gent, que els cítrics, igual que molts altres aliments, tenen l’origen en els prestatges dels supermercats, de pas també els sortirien –curiosament- molt més barats. Ara bé, si ho fessin així, ben segur a Sóller ja no presumiríem de Vall dels Tarongers, podríem presumir d’una bona garriga.

No us pareix estimat Consistori que amb els valors cadastrals dels nostres horts us heu passat?. Si, us heu passat un caramull de pobles, de muntanyes i de valls. Dels valors que ens heu adjudicat us en parlarem un altre dia, avui només ens demanem si no ho tenim tot capgirat. Amb els doblers de tots heu fet pavellons per a les aficions d’alguns, mentre les aficions/feines dels altres les heu gravades exageradament. Sense tenir en compte que son aquests els que mantenen la Vall dels Tarongers, de la qual en presumim tots i que encara ens resulta tan rentable. Els turistes no retraten els pavellons, retraten els horts, el paisatge. Si hi penseu bé, pot ser amb una mica d’esforç podríeu deixar de viure tan allunyats de la realitat del Poble.

A que ho enteneu?. Hi podeu fer alguna cosa?. Ens podeu defensar?. Ens podeu ajudar a sobreviure?. Sou el nostre Consistori. És la vostra feina fer-ho. Sabem que fareu un esforç. Gràcies.

Comissió I.B.I. Sóller

P.D. ALS CIUTADANS: Necessitem ajuda per a dur endavant tot el que tenim previst i noves idees amb les que treballar, apunteu-vos a l’adreça ibisoller@gmail.com, tot d’una contactarem amb vosaltres. Gràcies!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s