LA CONSERVACIÓ DEL CONJUNT ESCULTÒRIC DEL SANT SEPULCRE

Tractament indignant del San Sepulcre- Obra de Josep LLimona

Després de la desaparició del conjunt escultòric el Sant Sepulcre del Cementeri de Son Sang, l’explicació donada pel Consistori de Sóller va ser una suposada restauració. Una vegada restaurada, l’escultura tornaria al seu lloc, la sepultura 249 del cementeri solleric. Descobert l’engany el febrer del 2014, amb proves de que s’estava fent una còpia del conjunt escultòric a un taller de Pollença, el batle de Sóller i un representant del suposat propietari pactaren col·locar la còpia al lloc de l’original. Ara la preocupació era la conservació del conjunt escultòric!

Resulta que un informe fet a Pollença per una empresa de restauració barcelonina el mes de febrer de 2014, recomanava que es mantengués el conjunt escultòric a “un ambient controlat protegit dels factors de degradació-alteració”, donada la singularitat de la peça de Josep Llimona. Això serien, per exemple, els agents contaminants i factors climàtics als que estava exposada al Cementeri de Son Sang, com ara, per exemple, alteracions físiques, químiques, antròpiques i biològiques – argument que s’ha demostrat exagerat, ja que moltes altres escultures de gran valor es poden trobar a la intempèrie a molts cementeris, i no passa res.

Ha passat un any i mig de la desaparició, s’han fet requeriments a les institucions i la Comissió Josep Llimona – Sóller ha exercit l’acció veïnal i ciutadana en defensa de béns locals de domini públic. Però, tot i que representants de la Comissió es reunissin amb Carlos Simarro, batle de Sóller, i amb Joan Rotger, vicepresident i conseller de Patrimoni del Consell de Mallorca, per demanar el retorn immediat del Sant Sepulcre; a dia d’avui no han donat cap resposta.

L’original net (no sabem la tècnica emprada) i la còpia (acabada) del Sant Sepulcre es troben en exposició just a la porta del taller de Pollença, com es pot veure a la foto adjunta. Irònicament, ben protegits dels agents contaminants i els canvis climàtics. Realment una forma poc sofisticada de fer-ho, posant-li un simple tros de cartró al damunt.

Tot plegat, trist i vergonyós!

6 d’agost de 2014
Comissió Josep Llimona – Sóller

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s