L’AEPD sanciona l’Ajuntament de Sóller amb una falta GREU per la càmera oculta il·legal

L’AEPD sanciona l’Ajuntament de Sóller amb una falta GREU per la càmera oculta il·legal

Després d’un llarg procediment administratiu, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) dóna la raó al Col·lectiu Albaïna. Fa poc es va resoldre que la col·locació de la càmera oculta del pàrquing dels estiradors el setembre de 2012 suposa una falta greu comesa per l’Ajuntament de Sóller en haver violat l’article 6.1 de la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD). La vulneració del dret a la intimitat dels ciutadans comporta una multa d’entre 60.000 i 300.000€ en cas que el denunciat sigui un particular, i en aquest cas, que es correspon a infracció per part de l’administració pública, resta pendent de fixar.

Transcurs dels fets

Aquest procediment es remunta al 18 de setembre de 2012, quan el Col·lectiu Albaïna va desmuntar la càmera de videovigilància oculta en una caixa d’electricitat al pàrquing de la barriada dels Estiradors en presència de diversos periodistes. Just en el moment en què un militant d’Albaïna l’acabava de desmuntar, feu acte de presència el sergent de la Policia Local, i l’aleshores gerent de Sóller 2010, Jaume Casasnovas. El sergent ordenà identificar als presents i instà a entregar la càmera oculta desinstal·lada la Policia Local. Tot i així, els membres d’Albaïna en feren cas omís i l’entregaren a la Guàrdia Civil. Més tard, posaren una denúncia als Jutjats de Palma, i una altra a l’AEPD.

Els dies següents a la denúncia ningú s’atribuí la propietat de la càmera, i negà el consistori tenir coneixement d’aquesta. Un cas sonat fou la intervenció del batle Carlos Simarro a Canal 4 (http://www.youtube.com/watch?v=714j1z5Kad4), on negà diverses vegades saber res de la càmera. Pocs dies després el mateix Simarro es va atribuir l’autoria de la càmera, cosa que demostra la gran facilitat que té per a mentir a la ciutadania. A partir d’aquí la història s’enrevessà bastant. Resumint molt, l’equip de govern s’enfilà en un cúmul de més mentides i ocultament d’informació respecte de la càmera, motiu pel qual mostrà el propi batle un gran nerviosisme. Al carrer no es parlava d’altra cosa, i el rum-rum d’una dimissió es feia sentir. Fins i tot , Carlos Simarro digué a la premsa que l’Ajuntament emprendria mesures legals contra Albaïna per «realitzar l’acció unilateral de retirar la càmera».

Tot i així, el tema es refredà degut al llarg procediment que han seguit les dues denúncies, i no ha arribat, fins ara, quasi dos anys després, la resolució de la segona. El procediment de la denúncia als Jutjats fou arxivat, al no haver-hi indicis de delicte penal, tot i reconèixer la presència d’irregularitats, tot deixant la porta oberta a faltes administratives per òrgans com l’AEPD. Breument, el procediment de la denúncia a l’AEPD va seguir les següents passes:

  • Maig de 2013 – La Policia Local reconeix irregularitats sobre la legalitat en la col·locació de la càmera a l’afirmar que aquesta no disposava de cartell informatiu obligatori, tal i com denuncià Albaïna, i contradient les paraules del tinent batle Gabriel Darder Matas.

  • Mesos més tard, al setembre de 2013, l’AEPD inicia el procediment d’infracció per una infracció lleu i una infracció greu comeses per part de l’Ajuntament de Sóller.

  • El 7 de gener de 2014, l’instructor del cas proposa al director de l’AEPD que declari la comesa d’una falta greu per la vulneració de l’article 6.1 de la LOPD per part de l’Ajuntament de Sóller.

D’entre les al·legacions que realitzà l’Ajuntament, se’n destaca el següent fragment:

«Es indudable que las cosas no se hicieron bien lo que resulta muy distinto a que el ayuntamiento merezca una sanción, la actividad de mi principal resultó inadecuada y si quiere un tanto chapuza pero el resultado final no le hace tributario de sanción alguna»

  • El 18 de febrer de 2014 la AEPD obri diligències especials al procediment. Sol·licità al jutjat d’instrucció número 5 de Palma una còpia de les imatges enregistrades per la videocàmera oculta. El jutjat respongué el 3 d’abril al·legant la no disposició de les imatges i remeté l’agència a la Guàrdia Civil.

  • Finalment, el 19 d’abril de 2014 l’AEPD sol·licità les imatges a la Guàrdia Civil i li foren entregades, gràcies a les quals determinà que la càmera enregistrava els ciutadans en via pública sense el seu consentiment ni habilitació legal per al tractament de dades personals.

Així doncs, es vulnerà l’article 6 de la Llei Orgànica de Protecció de Dades ja que, segons la Llei Orgànica 4/97, els cossos de seguretat de l’estat són els únics que poden ser legitimats, sota la supervisió d’un jutge per la realització d’aquestes accions, i la càmera va ésser instal·lada per operaris municipals. Per tot això, l’AEPD resolgué que l’òrgan sancionador corresponent dictarà una resolució establint les mesures que s’hagin d’adoptar. L’AEPD també determina que l’Ajuntament de Sóller en cas de no estar d’acord amb la resolució només pot presentar un recurs contenciós administratiu a l’Audiència Nacional, cosa al nostre parer poc eficaç, ja que declara tancat el procediment administratiu.

Des del Col·lectiu Albaïna celebram el resultat d’aquest afer, al fer-se justícia davant d’un abús de poder per part de l’equip de govern del Partit Popular, cometent aquest il·legalitats. Per tot això, i pel fet de mentir reiteradament a tota la ciutadania, demanam que el batle Carlos Simarro i el tinent de batle Gabriel Darder demanin disculpes públicament a la ciutadania, i esperam, com succeiria a un país normal, la seva dimissió.

Col·lectiu Albaïna

6 d’agost del 2014, Sóller

Imagen 1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s