UN INFORME VINCULANT? NO, SENYOR BATLE!

Comunicat Comissió Josep Llimona-Sóller (3-9-2014)

A través d’aquest comunicat, la Comissió Llimona Sóller vol expressar la seva incredulitat davant l’anunci efectuat per l’Ajuntament de Sóller de sol·licitar un dictamen al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) relatiu a la futura ubicació del conjunt «El Sant Sepulcre» de Josep Llimona, que fins fa dos anys estava al cementeri. I, sobretot, una gran estupefacció pel fet que l’Ajuntament consideri aqueix nou informe com a vinculant i definitiu.
Ben al contrari, l’article 29 de la Llei de Patrimoni del Govern Balear especifica que «en la tramitació dels procediments administratius que poden afectar els béns d’interès cultural o catalogats serà preceptiu l’informe de la Comissió Insular del Patrimoni Històric corresponent». Per tant, l’informe del MNAC pot tenir un caràcter orientatiu, però en cap cas pot esser vinculant ni decisori. Dit d’una altra manera: el MNAC té el prestigi, però no té les competències. En aquest cas, el dictamen que faci serà purament assessoratiu i servirà de ben poc. Per què l’Ajuntament no demana l’informe a la Comissió Insular del Patrimoni, tal com marca la Llei?
En canvi, la intervenció del MNAC originarà unes despeses econòmiques innecessàries que hauran de pagar tots els sollerics: transport, allotjament, honoraris, etc. Per tant, la Comissió Llimona s’oposa a que es faci aquest encàrrec i no està d’acord en què l’Ajuntament n’assumeixi les despeses. En un moment de crisi com l’actual, per què gastar doblers en un informe intrascendent?
Les dues preguntes apunten a una sola resposta: la conxorxa del batle amb el suposat titular de la concessió de la sepultura, qui ha sostret l’escultura. Efectivament, segons les informacions recollides, el titular està vinculat amb el Patronat de la Fundació Amics del MNAC la qual, CASUALMENT, financia aquest Museu. Per tant, el titular de la concessió està en una situació immillorable per intentar influir en el futur dictamen del MNAC. L’Ajuntament de Sóller, que indubtablement coneix aqueixa relació, no pot pretenir que l’informe sigui imparcial i vinculant, ja que el titular n’és part interessada. La Comissió Llimona denuncia, idò, que el batle ha encarregat aquest dictamen complint les ordres que li dicta aquest personatge. No defensa l’interès de tots els sollerics, sinó que protegeix únicament els interessos econòmics del suposat titular de la sepultura.
El batle, en minimitzar la sostracció d’aquest monument, permetre’n la còpia i autoritzar-ne el canvi d’ubicació, estimula i dóna ànims als futurs especuladors d’obres artístiques. A partir d’ara, qualsevol marxant d’art podrà comprar i vendre impunement qualsevol monument o conjunt escultòric situat al nostre cementeri, encara que estigui catalogat i protegit pel Catàleg del Patrimoni Municipal.

Comissió Llimona Sóller

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s