AVUI 17 DE NOVEMBRE HA TORNAT “EL SANT SEPULCRE” A SÓLLER

AVUI 17 DE NOVEMBRE HA TORNAT “EL SANT SEPULCRE” A SÓLLER

La Comissió Llimona-Sóller satisfeta

Tota la Comissió Llimona-Sóller -formada, entre d’altres, pels grups ALBAÏNA, ARCA, GRES i els artistes Lluís Castaldo i José Mª Sicilia. Blanca Castaldo i Pep Bauçà-, està molt satisfeta perquè avui ha retornat a Sóller, al seu lloc original, vora la tomba 249 del Cementiri, la part que faltava de l’escultura de Josep Llimona “El Sant Sepulcre”. Dos anys i uns dies des de la retirada i sortida de Sóller, l’octubre de 2012. Quasi dos anys després que la notícia saltàs a la premsa local. Un any i mig de la primera denúncia del GRES. Un any després de la carta signada per 25 Pregoners de les Fires i Festes de Maig. Un any després de les denúncies d’Albaïna i ARCA. Cinc mesos després d’ajuntar tots els esforços cívics de les nostres entitats i diversos artistes i presentar sengles escrits el 10 de juny de 2014 a l’Ajuntament i a Patrimoni del Consell de Mallorca. Hem fet una feinada, tots junts, i ha donat el seu fruit. N’estam ben satisfets. Podem ben dir: primera part: missió acomplerta. Gràcies a totes les persones que ens han ajudat, encoratjat i a totes les que han col·laborat perquè això fos possible. Un record especial als familiars de Josep Llimona que ens han donat el seu suport il·lusionat.

No acaba aquí la feina!

La Comissió Llimona-Sóller ha popularitzat aquest conjunt escultòric de primer ordre de tot el patrimoni solleric i mallorquí: hem fet quatre conferències per conèixer bé el context cultural i econòmic del Sóller de principis de s. XX, per entendre per què la Vídua de Morell va tenir la idea de concretar un monument funerari pel seu espòs difunt i per què Josep Llimona té relació amb la Mallorca del primer terç del XX. Cal recordar que tenim obres de Llimona a Sóller i a Lluc.
Ara cal revisar en quin estat es troba l’escultura després dels trasllats, un, il·legal, l’altre a requeriment de l’Ajuntament compel·lit per la nostra acció. Cal revisar l’estat de conservació i manteniment d’aquest conjunt escultòric de primer ordre i que posa el Cementeri de Sóller en la Ruta Modernista de Sóller i de Mallorca. Cal demanar que continuï la declaració de BIC d’aquest conjunt escultòric pel seu valor cultural inigualable.

Una passa més: el Cementeri de Sóller s’ha d’inscriure a la Ruta Europea de Cementiris

Fins ara la Comissió ha focalitzat el seu treball amb el conjunt escultòric de Llimona. Ara cal demanar a l’Ajuntament de Sóller i al Consell de Mallorca una passa més: protegir el Cementeri de Sóller perquè això no passi mai més. Per això, més que papers o més que declaracions (que ara es faran juntament devora la foto i devora l’estàtua) cal posar fil a l’agulla per:
Inscriure el monument funerari en l’Inventari de Béns pertanyents al patrimoni històric de l’Ajuntament de Sóller.
Inscriure el Cementeri de Sóller en l’Associació de Cementeris Significatius d’Europa (ASCE).
Inscriure el Cementeri en la Ruta Europea de Cementeris (ja n’hi ha uns 19 cementeris d’Espanya amb valor cultural que estan a la Ruta Europea).
Posar en marxa ja un Pla de conservació i restauració del Cementeri de Son Sang començant per revisar l’estat de conservació de les obres monumentals de Vila, Arcas, Ricard, Quintana i per suposat Llimona a més del conjunts artístic de tombes, cenotafis, epitafis i ferros que adornen moltes de les sepultures d’aquest espai, també pel seu entorn inigualable.
La Comissió Llimona-Sóller, lluny de dissoldre’s, vol col·laborar amb l’Administració municipal per fer el seguiment d’aquestes qüestions que ja des d’ara plantejam i enviarem per escrit a l’Ajuntament.
Sóller, 17 de novembre de 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s