Càmeres ocultes als carrers de Sóller

Des del Col·lectiu Albaïna denunciam la presència de càmeres ocultes de videovigilància als carrers del municipi de Sóller.

Avisats per uns veïns que veien com s’emetia un sospitós llum blau intermitent des d’una caixa elèctrica a l’aparcament de la barriada dels Estiradors, membres del Col·lectiu Albaïna s’aproparen per estudiar el cas. La sospitosa caixa elèctrica, fixada a la façana d’un habitatge, sense aparents connexions elèctriques i al davant d’una màquina d’ORA, conduïa davant la presència més que probable d’un càmera oculta.

Es desconeix el propietari de l’aparell, ja que els propietaris de l’inmoble en el que es troba fixada la càmera asseguren que en desconeixen l’origen i qui l’hagi pogut col·locar, i a més no compleix les exigències bàsiques que regula l’Agència Espanyola de Protecció de Dades per a la instal·lació d’un aparell d’aquestes característiques.

La Instrucció 1/2006 de l’AEPD marca, com a primera exigència bàsica, l’obligatorietat de col·locar en zones videovigilades el distintiu informatiu, segons model oficial, ubicat en un lloc suficientment visible, tant en espais oberts com tancats i l’obligatorietat de tenir a disposició dels interessats impresos en els que es detalli la informació sobre el fitxer i la seva finalitat.

Aquest matí s’ha procedit a la comprovació de que era una càmera de videovigilància oculta i s’ha pogut observar com l’aparell es troba connectat a la xarxa d’enllumenat públic, a més d’estar connectada al que sembla un mòdem, el qual estaria retransmetent les imatges a un monitor desconegut.

Davant la possibilitat de que s’estigui cometent un delicte de violació del dret a la intimitat, s’està tramitant una denúncia als Jutjats de Palma per a que investiguin el cas, deixant-hi com a prova la càmera i el mòdem.

D’aquesta manera, durant el desenvolupament de la roda de premsa s’ha procedit a la retirada de la càmera i del mòdem, el qual portava adjunt una targeta de memòria de 2G.

Passats pocs minuts de la retirada de la càmera han arribat a la zona varis agents de la Policia Local, juntament amb el gerent de l’empresa pública Sóller 2010. Els agents de la policia han identificat a tots els presents, inclosos els periodistes assistents a la roda de premsa. Per part dels agents s’ha proposat als membres d’Albaïna presents l’entrega de la càmera i el mòdem a la Policia Local. Finalment, degut a la dependència del cos de la corporació local, s’ha optat per entregar l’aparell als Jutjats de Palma, juntament amb la seva respectiva denúncia.

Des del Col·lectiu Albaïna denunciam que aquesta situació crea a dins Sóller un clima d’inseguretat, podent-se arribar a un statu quo d’hipervigilància i control.

A més, davant la possible existència de més càmeres ocultes en el municipi de Sóller, com és el cas de la misteriosa càmera que segons es publicà a premsa es trobava situada al carrer del batle Carlos Simarro, animam als ciutadans de Sóller que en localitzin a que es posin en contacte amb la nostra organització per tal de que poguem procedir a la seva denúncia. Afegim, a més a més, que ens proposam elevar al proper plenari ordinari de l’Ajuntament aquesta qüestió.

Col·lectiu Albaïna

18 de setembre de 2012

Vista general del lloc on es troba la càmera.

La caixa elèctrica on es trobava situada la càmera, amb l’objectiu d’aquesta apuntant al carrer.

La càmera i el mòdem clarament visibles.

Una altra perspectiva de l’interior de la caixa elèctrica.

Un pensament sobre “Càmeres ocultes als carrers de Sóller

  1. Retroenllaç: Cámaras Ocultas en Sóller « RSA Madrid

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s