Destapades noves irregularitats sobre la videovigilància a Sóller

Destapades noves irregularitats sobre la videovigilància a Sóller

Després de tot el rebombori que generà el cas de la càmera oculta il·legal, el Col·lectiu Albaïna va poder constatar com hi havia més càmeres a Sóller que, amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades, eren il·legals. Així, es va procedir a denunciar a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) les càmeres de videovigilància de l’Ajuntament i les del domicili del batle Carlos Simarro. Ara, que ja han arribat les resolucions de l’AEPD, s’ha pogut comprovar com les sospites no anaven desencaminades, alhora que es destapen noves mentides per part de l’Ajuntament.

Les càmeres col·locades per l’Ajuntament

Es denunciaren les càmeres situades a la Plaça Constitució 1, al carrer del Born 1, a l’Avinguda Jeroni Estades 1, i al carrer de Sa Lluna 39.

Segons es detalla a la resolució, aquestes càmeres no necessiten cap permís de la Delegació de Govern. Ara bé, sí que necessiten estar correctament anunciades mitjançant un cartell informatiu homologat, així com se n’ha de crear un fitxer a l’AEPD i publicar-se al BOIB. Per aquests motius l’abril d’enguany l’AEPD inicia un procediment de declaració d’infracció per incompliment dels articles 5 i 20 de la LOPD, traduint-se en una falta lleu i una falta greu, al que l’Ajuntament de Sóller hi fa al·legacions. Tot i així les al·legacions, l’AEPD emet la proposta de resolució per l’incompliment dels dos articles a principis d’agost. En aquest cas, segons es detalla a la resolució definitiva, l’Ajuntament torna a fer al·legacions, incloent el següent:

  • Fotografies dels cartells anunciant la presència de càmeres de videovigilància, els quals segueixen sense ajustar-se a la llei.

  • Informe de la Policia Local del 22 de març, on indica que ‘[…] siendo al inicio de la presente legislatura cuando el alcalde, una vez analizada la situación técnica y jurídica del sistema de videovigilancia de la Casa Consistorial, determina que se suspenda y por tanto deje de utilizarse el sistema de grabación de imágenes y sonidos hasta que su regularización se adapte […]’. A més, afegeix que aquesta ordre no es va fer pública per tal de que les càmeres segueixin fent la seva funció dissuassòria. A més, el redactor de l’informe mostra la seva indignació, al considerar que l’AEPD no confia sobre la veracitat de les seves declaracions.

  • Decret de batlia, del 29 del mateix mes de març, on s’ordena corregir les irregularitats, afegint-s’hi que ‘seguían en aquella fecha sin funcionar las cámaras de videovigilancia’.

El 29 de setembre l’AEPD arxiva les actuacions practicades per la vulneració dels articles 5 i 20 de la LOPD, requerint a l’Ajuntament que de forma prèvia a tornar a posar en marxa el sistema de càmeres de videovigilància compleixi el que dicten els articles 5 i 20 de la LOPD.

Davant d’això, el Col·lectiu Albaïna realitzarà al·legacions a aquesta resolució per tal de posar en coneixement de l’AEPD que l’Ajuntament ha mentit amb les seves declaracions a l’agència. En aquest sentit, demanarem que es reobri el cas davant la necessitat de verificar el que al·lega l’Ajuntament. A partir d’imatges penjades per la Policia Local de Sóller al seu perfil públic de Facebook com les càmeres de videovigilància han estat funcionant durant aquesta legislatura. A les fotografies s’hi aprecia com davall el taulell d’entrada a la comissaria s’hi troba un monitor que retransmet les imatges captades per les càmeres.

Imagen 8

La càmera de Carlos Simarro

Aquesta càmera fou col·locada per Carlos Simarro a la façana del seu domicili particular arran de la crema del seu vehicle, segons declararen els autors d’aquesta degut a la seva implicació com a batle en l’ampliació de la zona ORA al municipi. Tot i la legitimitat de Simarro per a col·locar càmeres, aquestes, de la mateixa manera que la càmera oculta il·legal, no complien la LOPD, pel que també es va procedir a denunciar-la l’abril del 2013.

Arran de la denúncia, la inspecció de l’AEPD demana al denunciat que aporti tota la documentació del seu sistema de videovigilància. Un cop estudiada la documentació, l’AEPD determina que: Simarro no diu qui pot accedir al sistema, no diu si la càmera grava o no i no informa de la inscripció del fitxer. Així, l’AEPD li demana al denunciat via conversació telefònica tota la informació que falta. Tot i així, a partir d’aquest moment l’AEPD no aconsegueix comunicar-se de nou amb Simarro. En no recollir Simarro les cartes, l’AEPD notifica l’audiència prèvia via Tauló d’Anuncis de l’Ajuntament i via Bulletí Oficial de l’Estat.

L’Agència resol el 19 de setembre d’enguany apercebre a Carlos Simarro per l’incompliment de l’article 5 de la LOPD, corresponent a una falta lleu. A més, li requereix que en el termini d’un mes des de la notificació compleixi amb l’article 5 de la LOPD i informi a l’AEPD aportant fotografies dels cartells de notificació homologats. Així, la resolució es conclou advertint a Carlos Simarro que si no compleix amb el que dicta la resolució es cometrà una infracció de l’article 37.1.f, estant tipificada com a infracció greu i sancionant-se amb una multa de 40.001 a 300.000€.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s